Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Burak Maviş, sendikanın yeni yeni döneme ilişkin talep ve görüşlerini YENİDÜZEN’e anlattı.
“Tüzük ve yasalar güncellenmeli, okulların iç dinamiği kolaylaştırılmalı”
“Kurulacak hükümetin elektrik, su, internet, yol, akaryakıt gibi hizmetleri sorun olmaktan çıkarabilecek, her eve uygun fiyata bu hizmetlerin ulaşabileceği bir ortaklığa imza atması, adaletli bir vergi sistemi kurması ve 47/2010 Göç Yasası’nı ortadan kaldıracak adımlar atması önemlidir”
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Burak Maviş kurulacak hükümetin “emekten yana olacağını” düşünmüyor. Maviş’e göre; “bu dönem somut beklentileri reel dönüşümlere odaklayabilmek için, sendikaların dayanışması ile uzun soluklu mücadelenin sokağa taşımak toplumsal görevimiz olacak”… Yani KTÖS sokak eylemlerine dikkat çekiyor.
Maviş ayrıca; “Başta Atatürk Öğretmen Akademisi Yasası, Öğretmen Sınav ve Yükselme Tüzüğü, Özel Gereksinimli bireylerin Eğitim Yasası, Okulların Bütçe Tüzüğü gibi mevzuatların güncellenerek, Meclisten geçirilmesi ve okulların iç dinamiğinin kolaylaştırılması eğitim adına atılabilecek güzel adımlar olabilir” diye konuşuyor.
İşte öğretmenlerin yeni döneme ilişkin talepleri ve görüşleri:
“Öncelikli olarak ülkenin yapısal sorunlarını çözebilecek, emekten yana bir koalisyon hükümeti kurulacağını bu aşamada düşünmüyorum. Bu nedenle beklentilerimiz yerine, taleplerimizi yükseltmek ve toplumsal kazanımları geliştirmek için sendikalarla ortak bir mücadelede buluşmak bizler açısından önemlidir. Bu dönem somut beklentilerimizi reel dönüşümlere odaklayabilmek için, sendikaların dayanışması ile uzun soluklu mücadelemizi sokağa taşımak toplumsal görevimiz olacaktır.
Türk Lirasının yarattığı ekonomik depremin sarsıntıları hala daha etkisini hissettirmektedir, Ocak ayı enflasyon oranları bize bu artçı depremlerin daha sık yaşanacağını göstermektedir. Kamuda ve özelde çalışan emekçilerinin alım gücünü koruyacak adımlar atılması taleplerimiz arasındadır. Stabil bir muhasebe birimi kullanılması, Hayat Pahalılığı ödeneğinin iki ayda bir ücretlere yansıtılması ve en düşük kamu maaşının asgari ücrete endekslenmesi çalışanların omuzlarındaki yükü hafifletecektir. Göç Yasası’ndan göreve başlayan herkese %6 ek zam talebimiz masada geçerliliğini korumaktadır.
Salgının yarattığı koşulların sağlık ve eğitim hakkını etkilediği gerçeğini görebilecek bir koalisyon yapısı kaçınılmaz olmalıdır. Bu ortaklıkta yer alacak partilerin eğitim ve sağlığa gerekli yatırımları yapması gerekmektedir.
Kurulacak hükümetin elektrik, su, internet, yol, akaryakıt gibi hizmetleri sorun olmaktan çıkarabilecek, her eve uygun fiyata bu hizmetlerin ulaşabileceği bir ortaklığa imza atması, adaletli bir vergi sistemi kurması ve 47/2010 Göç Yasası’nı ortadan kaldıracak adımlar atması önemlidir.
Pandemi içerisinde “Sürdürülebilir Yüz Yüze Eğitim” Kılavuzunu rehber olarak alacak pandemi sonrası ile “Nitelikli Kamusal Eğitim Rehberimizi” referans olarak alacak bir eğitim-öğretim yapısı kurgulanması temel taleplerimiz arasındadır.
Kıbrıs Türk Eğitim Sisteminin modernize edilmesi, programlarının ve ortamlarının barışçıl dil ile yeniden kurgulanması, eğitim kadrolarının geliştirilmesi, “Imagine” gibi iki toplumlu projelerin yaygınlaştırılması ve somut bir plan ile eğitimde sürenin tartışılması mücadele alanlarımızdan bazılarıdır.
Başta Atatürk Öğretmen Akademisi Yasası, Öğretmen Sınav ve Yükselme Tüzüğü, Özel Gereksinimli bireylerin Eğitim Yasası, Okulların Bütçe Tüzüğü gibi mevzuatların güncellenerek, Meclisten geçirilmesi ve okulların iç dinamiğinin kolaylaştırılması eğitim adına atılabilecek güzel adımlar olabilir”.
Kaynak: Yenidüzen