EN

KTÖS – KTOEÖS: “Biz hazırlığımızı yaptık”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) yetkilileri, Maliye Bakanlığı önünde “Öğretmenlerin hazırlık ödenekleri ve ülkedeki enflasyonun yarattığı yıkım” başlıklı basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasında, “Sadaka Değil, Yasal Hakkımızı İstiyoruz” ve “Kaynak Yok Dediniz, Öğretmenin Yasal Hakkı Hazırlık Ödeneğini Gasp Ettiniz” pankartları açıldı.
Sendika yetkilileri basın açıklamasının ardından Maliye Bakanı Dursun Oğuz ile görüşerek, öğretmenlerin hazırlık ödeneği konusunda hazırlanan mektubu Bakan Oğuz’a iletti.
Görüşmenin ardından Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) açıklama yapan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Maliye Bakanı Oğuz’un, öğretmenlerin hazırlık ödeneklerinin 11 Ocak’ta ödeneceği taahhüdünde bulunduğunu söyledi.


ELCİL: “MALİYE BAKANI 11 OCAK’TA HAZIRLIK ÖDENEKLERİNİN ÖDENECEĞİ TAAHHÜDÜNDE BULUNDU”
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Türk lirasının döviz karşısında değer kaybetmesiyle maaşların yüzde 60-70 oranında eridiğini, döviz borçlarının ödenemeyecek duruma geldiğini kaydetti.
Maaşların ödenmesi konusunun her ay başı gündem olduğu eleştirisinde bulunan Elcil, benzin kuyrukları, süpermarket raflarının boş olduğuna değindi. Bir pastörize sütün 11 TL olduğunu ifade eden Elcil, “Bunlar bizim hak etmediğimiz gelişmelerdir” dedi. Elcil, vatandaşın geçinemediğini dile getirdi.
Öğretmenler Yasası çerçevesinde öğretmenin bir hazırlık ödeneği olduğunu belirten Elcil, 2020-2021 bütçesinde bu paranın ayrıldığını ancak başka harcamalarda kullanıldığını söyledi.
Bu konuyla ilgili Maliye Bakanı’ndan görüşme talep ettiklerini ancak 3 hafta geçmesine rağmen kendilerine randevu verilmediğini ifade eden Şener Elcil, hazırlık ödeneğinin ders yılı başında Eylül ayında ödenmesi gerektiğini söyledi.
Bir soru üzerine bu konuda daha önce açılmış ve kazanılmış emsal bir dava bulunduğunu ifade eden Elcil, “Biz hazırlığımızı yaptık” dedi.


ELMALI: “BU ÜLKEDE KAYNAK VARDIR”
KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı da, yasalar vatandaşa karşı uygulanırken, devletin sorumluluklarını yerine getirmekten kaçındığını söyledi.
Eylül ayı başında ödenmesi gereken hazırlık ödeneğinin aralık ayına gelinmesine rağmen hala ödenmediğini dile getiren Elmalı, aralık ayında ödenmesi gereken 13’üncü maaşların ise ocakta ödeneceğinin rahatlıkla söylendiğini belirtti.
Öğrenci burslarının 5 aydır yatırılmamasından da rahatsızlık duyulmadığını belirten Ozan Elmalı, kaynağın olduğunu ancak önceliklerin vatandaşın yaşadığı mağduriyet olmadığını ifade etti.
“Bu ülkede kaynak vardır” diyen Elmalı, doğru düzenlemelerle ve planlamalarla ülkede kaynak yaratılarak, böylesi bir dönemde vatandaşın yaşadığı mağduriyetin azaltılabileceğini kaydetti.
Covid-19’un yarattığı sıkıntıları bilerek, bu konuya anlayışla yaklaştıklarını, istişareyle çözmeye çalıştıklarını anlatan Ozan Elmalı, randevu talep ettiklerini, dava açacakları uyarısında bulunduklarını ancak geri dönüş almadıklarını belirtti.
Maliye Bakanı’na mektup ileteceklerini dile getiren Elmalı, “Daha önce kazanılmış davalar vardır bununla ilgili… Devletin uğrayacağı zarar Sayın Maliye Bakanı’nın yapmadığı ödemeler nedeniyle boynunun borcudur” diye konuştu.
Bir soru üzerine geçen yıldan sonuçlanmış emsal davalar olduğunu, bu yıl da iki öğretmenin sendikasının birer üyesi adına yeni davalar dosyaladıklarını belirten Elmalı, bunun devletin uğrayacağı zararın anlaşılması için bir fırsat olduğunu kaydetti.
Elmalı, bir adım atılmazsa son çare olarak bütün öğretmenler adına davaları dosyalayacaklarını bildirdi.


ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Yaşanan Covid-19 felaketini fırsata dönüştürerek, kendi yandaş sermayedarlarını desteklemeyi öncelik gören Tatar-UBP-DP Hükümeti, Türk Lirası’nın erimesi, alım gücünün düşmesi konusunda adım atmazken, yasal sorumluluklarını da yerine getirmeyerek, saltanat sürmeye devam etmektedir.

Pandemiyi fırsat bilerek, pandemi oteli adı altında kendi yandaşlarına yüz milyonlar aktaran, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yüzlerce gereksiz istihdam yapan, görev yerine gitmeyen yandaş memura, öğretmen ve işçilere gereksiz maaş ödeyen, teşviklerle ganimetçi sermayeyi destekleyen, 7’si Türkiye’de ve 19’u ise farklı ülkelerde toplamda 26 yerde partizanca görevlendirilen kişilere aylık 4,000 Euro maaş ödeyen, kara para aklamak için anayasaya aykırı olarak kanun gücünde kararname geçiren, yolsuzluk ve usulsüzlük yapanları koruyan, KIB-TEK’in akaryakıt ihalelerine fesat karıştıran, 5 aydır öğrencilerin burslarını yatırmayan, büyük sermayeden vergi almak için hiçbir çalışma yapmayan, vatandaş yiyecek ekmek bulamaz ve zamlar altında ezilirken, saray yapmak için girişim yapan Tatar-UBP-DP Hükümeti, yasa gereği ödemesi gereken “Ders Yılı Hazırlık Ödeneği’ni” vermekten kaçmaktadır.

Ekonomiyi düzelteceğiz yalanı ile 2008 yılında “Tek Tip Sosyal Güvenlik Yasası’nı” geçirerek, maaşları %40 azaltarak Göç Yasası’nı uygulayanlara soruyoruz;

–       Bu yasaları dayatan Türkiye hükümetlerinin talimatlarını yerine getirdiniz de ne oldu? Ekonomiyi mi düzelttiniz?

–       Kişi başı milli gelir olarak 25,000 Dolar’a ulaştınız mı? “Türkiye’den en iyi parayı biz alırız” diyen sizler, savunma bütçesi için bile para vermeyen Türkiye hükümetlerinin bu tavrını gizleyip askeri ödemek için borçlanmadınız mı?

Tüm bu gerçekleri gizleyerek siyaset yapmaya çalışan, Tatar-UBP-DP hükümetinin tek derdi seçim ve koltuk sevdasıdır. Vatandaşını zamlar ve döviz borçları altında ezen bu biatçı anlayışın, öğretmeni “dilenci” olarak görmesine asla izin vermeyeceğiz.

Bilinmelidir ki, öğretmen ders verir!

        Şener ELCİL                                                                                                             Ozan ELMALI

  KTÖS Genel Sekreteri                                                                                               KTOEÖS Başkanı

Hazırlık Ödeneğiyle ilgili Maliye Bakanına Ortak Yazı

Kaynak: KTÖS/TAK

KTÖS – KTOEÖS: “Biz hazırlığımızı yaptık”
Başa dön