EN

Özel gereksinimli bireylerin eğitim hakkı için sokaktaydık!

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Özel Gereksinimli Bireyler Eğitim Yasası’nın hayat bulması ve özel gereksinimli bireylerin eşit haklara kavuşmaları talebiyle Gazimağusa’da farkındalık yürüyüşü düzenledi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) çemberinde başlayıp, Mağusa Gelişim Akademisi önünde biten yürüyüşe, Gazimağusa ve Yenierenköy’deki ilk ve orta dereceli okullardan öğrenci ve öğretmenlerin yanı sıra Gazimağusa Özel Eğitim Merkezi öğrenci, öğretmen ve velileri katıldı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen yürüyüşe DAÜ, Gazimağusa Belediyesi, KTAMS, KTOEÖS, DAÜ-SEN, Mağusa Suriçi Derneği, Kale Lions Derneği, CTP, TDP ve Akova Kadınlar Derneği de destek verdi.

Yürüyüş esnasında “Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok” yazılı bir pankart açıldı; “Özel Eğitim Yasamız Çıksın” ve “Yasa Hakkımız, Söke Söke Alırız” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından Mağusa Gelişim Akademisi’nde etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, Akova Kadınlar Derneği ile Gazimağusa Özel Eğitim Merkezi stant açtı.

MAVİŞ

Mağusa Gelişim Akademisi’ndeki etkinlikte konuşan KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş,  özel gereksinimli bireylerin hakları için sadece bugün değil, 365 gün birlikte yürüyeceklerini belirterek, “Yasamız, dairemiz, geleceğimiz yok. Hepsini adım adım inşa edeceğiz” dedi.

Maviş, düzenledikleri etkinliğe,  Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan temsilci katılmamasının hayal kırıklığı olduğunu ifade etti.

“Özel Eğitim Vakfı’na 2 milyon TL kaynak aktaran Eğitim Bakanlığı’nı yanımızda göremiyoruz” diyen Maviş, bakanlığın özel gereksinimli bireylerin eğitim gördüğü 6 özel eğitim merkezine üvey evlat muamelesi yaptığını belirtti.

ELCİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de konuşmasında,  yıllar önce görüştüğü bir Eğitim Bakanının, ziyaret ettiği özel eğitim merkezi içini  “orda gördüğüm manzaradan çok üzüldüm ve acıdım” ifadeleri kullandığını belirterek, özel eğitime gereksinimi olan bireylerin acınmaya ihtiyacı olmadığını ve özel eğitimle ilgili eksiklerin tamamlanmasının ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Özel gereksinimli bireylerin eğitimi için devletten beklentilerini sıralayan Elcil, Özel  Eğitim Yasası’nın bir an önce geçmesinin temel taleplerinden olduğunu söyledi. Elcil, okulların alt yapılarının özel eğitime gereksinim duyan öğrencilerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesini ve ülkenin özel eğitim öğretmen ihtiyacının karşılanmasını istedi.

Elcil, 200 civarında özel eğitim öğretmeni işsizken ve okullarda özel eğitim öğretmenine ihtiyaç varken, istihdam yapılmamasının ciddi bir yara olduğunu ifade etti.

Şener Elcil, ülkede özel eğitime gereksinimi olan gençlerin istihdamının da kanayan bir yara olduğunu belirtti.

Elcil,her yıl bu tür etkinlikleri düzenlemekteki amaçlarının, engelli bireylerin ve özel eğitime  gereksinimli bireylerin görünür hale gelmesi, şehir altyapılarının düzenlenmesi ve  diğer  eksikliklerin giderilmesi olduğunu söyledi.

KTÖS BASIN AÇIKLAMASI

KTÖS’ün basın açıklamasını Gazimağusa Özel Eğitim Merkezi öğretmenlerinden Özge Yiğit, Bensu Koçer ve Hatice Bekcan okudu. Özel Gereksinimli Bireyler Eğitim Yasası’nın hayat bulması temennisinde bulunulan açıklamada, özel gereksinimli bireylerin eşit haklara kavuşmaları için tüm paydaşlarla birlikte çalışma ve engelsiz bir toplumsal yaşam mücadelesine ortak olma daveti yapıldı.

Açıklamanın tamamı:

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası olarak ‘Özel Gereksinimli Bireyler Eğitim Yasasının hayat bulması, özel gereksinimli bireylerin eşit haklara kavuşmaları için tüm paydaşları birlikte çalışmaya, engelsiz bir toplumsal yaşam mücadelesine ortak olmaya davet ederiz.

Özel gereksinimli bireylerin sorunlarına sahip çıkmak, doğru politikalar ve kalıcı çözümler üretmek, onların yaşama sevincini yitirmeden mutlu bir yaşam sürmeleri için çaba göstermenin devlet ve toplumun en önemli sorumluluklarından biri olduğunu hatırlatırız.

“Özel Gereksinimli Bireyler Eğitim Yasasının” çıkarılmasının sorumluluğunu yasa yapıcılar üstlenmelidir. Yasa eksikliği nedeniyle özel gereksinimli bireyler ve aileleri birçok sorunla baş etmek zorunda kalmakta, bununla birlikte eğitim, iş ve üretim alanlarından mahrum bırakılmaktadırlar. Çıkarılacak Eğitim Yasası ile daha iyi imkanlara kavuşacak, erken tanı ile hayat içinde etkin yer alma artacak ve aynı zamanda eğitim, sağlık ve istihdam gibi alanlarda da hakları olan hizmetleri almaları kolaylaşacaktır.

Bilindik sloganlar yerine özel gereksinimli bireylerin sorunlarının bilimsel ve gerçekçi ele alınmasını, her türlü ayrımcılığın önündeki engellerin kaldırılması için gerekli politikaların üretilmesi ve engelsiz yaşam için sürdürülebilir projeler üretilmesini istiyoruz

 

KTÖS olarak, özel gereksinimli bireyler için taleplerimiz anlaşılır ve nettir:

1- Özel gereksinimli bireyler için parasız, bilimsel, demokratik, nitelikli, eşit ve erişilebilir bir eğitim;

2- Özel eğitim merkezlerimize öğrenci sayısı atölye sayısı ve sundukları hizmetler dikkate alınarak okul bütçesioluşturulmasını;

3- Özel kurumlara değil, kamusal özel eğitim okullarına kaynak aktarılmasını;

4- Çağdaş bir eğitim programı, öğrenci sayısına göre öğretmen istihdamı, okulların altyapı ve teknolojik donanımlarının yeterliliğini;

5- Erken tanının devlet tarafından gerçekleştirilmesini

6- Özel gereksinimli bireylerin yaşam boyu eğitime ücretsiz erişimini;

7-Özel gereksinimli bireylere ve ailelerine ücretsiz olarak, çocukları ile ilgili konularda ( psikolojik, terapi…) gerekli desteğin sağlanması;

8– Özel gereksinimli bireylerin istihdamını;

9– Türkiye’den gelen özel eğitim öğretmenlerinin emeğine teşekkür edilerek, bu uygulamanın durdurulmasını; özel eğitim öğretmeni ihtiyacının işsiz 185 özel eğitim öğretmeni içerisinden, Öğretmenler Yasası’nın 17.maddesi koşullarına uygun olarak Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından kadroya atanmasını;

10– Özel eğitim okullarımızda özel ders öğretmenleri ( Resim, Müzik, Beden Eğitimi) ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanların istihdam edilmesini;

11– ’Özel Gereksinimli Bireyler Eğitim Yasa Taslağı’nın hayata geçirilmesini;

12– Eğitim Bakanlığı altında Özel Eğitim Dairesi’nin hayata geçirilmesini;

 

 

13– Öğretmenler Yasası içerisinde yer alan özel eğitim öğretmenlerinin hak ve sorumluluklarının geliştirilmesini;

14- Özel gereksinimli bireyler için ‘Engelsiz Okul Modeli’ ve buna bağlı olarak engelsiz okul standartları ve performans göstergeleri için bir an önce çalışmalar başlatılmasını;

15Herkes için engelsiz ve eşit yaşam alanlarının oluşturulmasını istiyoruz.

Bu anlamda taleplerimizi dile getirmek, engelsiz bir ülke için duyarlılık yaratmak ve özel gereksinimli bireylerin eşit haklara erişimi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla politikalar üretmeye devam edeceğiz.

Saygılarımızla,                                                                                                                               

 Burak Maviş

KTÖS Eğitim Sekreteri

 

kaynak: KTÖS, TAK, SÖZKIBRIS

Özel gereksinimli bireylerin eğitim hakkı için sokaktaydık!
Başa dön