EN

Öğretmenlere Yönelik Toplumsal Cinsiyet Rol Tanımları Eğitimi 28 Martta KTÖS’de…

Dünya Kadınlar Günü kapsamında Avrupa Komisyonu, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ortaklığı ile ilkokul öğretmenlerine yönelik düzenlenecek olan “Toplumsal Cinsiyet Rol Tanımları” konulu bir seminer aracılığıyla eğitim materyallerindeki toplumsal cinsiyet rollerinin önemine vurgu yapacaktır. Prof. Dr. Nilay Çabuk Kaya’nın konuşmacı olarak katılacağı seminer, 28 Mart 2019 Perşembe günü 15:00 ile 17:00 saatleri arasında Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nda gerçekleştirilecektir.

Cinsiyet Eğitimi Öğretmenleri Eğitimi, Cinsiyet ve Meslek Seçimi Farkındalığı gibi konularda yetişkin eğitimi, seminer ve atölye çalışmalarında deneyim sahibi olan Prof. Dr. Kaya sunumunda, resmi eğitim, hikâye kitapları ve ders kitapları aracılığıyla şekillendirilen toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsiyet eşitliği konusundaki anlayışı ele alacaktır. Ankara Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü olan Prof. Dr. Nilay Çabuk Kaya, Türkiye Sosyoloji Derneği (TSA) Başkan Yardımcısı olup Avrupa Sosyoloji Birliği (ESA) yürütme kurulundadır.

AB’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım Programı kapsamında yerel sivil toplum örgütleri ile yerel yönetimlere, kadınların güçlendirilmesi ve ev içi şiddet gibi toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili konularda ve Lefkoşa’da bir kadın sığınma evinin açılması projesinde Avrupa Komisyonu tarafından destek sağlanmıştır. Bu projelerin, erkekler ve kadınlar arasındaki eşitsizlik ve bu konunun ele alınabilmesi için atılması gerekli olan adımlar ile ilgili farkındalık yaratılması üzerinde etkileri vardır. Yakın zamanda, yerel bir sivil toplum örgütü olan KAYAD ile “Birlikte Daha Güçlü” isimli yeni bir proje imzalanmıştır. Bu projenin hedefi, cinsel sağlık eğitimi ve ev içi şiddet konularında ortaokullarla çalışarak 300 öğretmeni eğitmektir.

Arka Plan:
Toplumsal cinsiyet eşitliği için stratejik katılım 2016-2019, Avrupa Komisyonu’nun gelecekte yapacağı tüm toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları için bir çerçeve sağlamaktadır https://ec.europa.eu/info/strategy/justice-and-fundamental-rights/discrimination/gender-equality/gender-equality-strategy_en).
Eğitim ve öğretim politikalarına toplumsal cinsiyet eşitliğinin dahil edilmesi, eğitime eşit erişim hakkının doğuştan verildiğine inanılan ülkelerde önemini korumaktadır. Bu pek çok AB Üye Ülkesi için geçerlidir. Toplumsal içerme ve istihdam oranları ile ilgili rakamlar ve iş kalitesi göstergeleri, Avrupa Birliği’nde kadınların, toplumsal dışlanma, işsizlik ve daha az kaliteli işlerde çalışma konusunda büyük bir risk altında olduklarına işaret etmektedir. Ayrıca, aynı seviyede eğitim almış olan erkeklere kıyasla, kadınların ortalama olarak işsiz olma olasılığı biraz daha fazladır. Bu durum, okul eğitimini tamamlama, yüksek eğitime erişim veya yaşam boyu öğrenmeye katılım bakımından AB’deki kız çocukları ve kadınların genel olarak daha yüksek başarı oranlarının bulunmasıyla tamamen ters düşmektedir. Bu mevcut durumun daha fazla kadının daha iyi işlerde olmasına dönüştürülmesi gerekmektedir.
İlkokuldan yaşam boyu eğitime kadar, eğitim döngüsünün tamamı içerisinde cinsiyete dayalı önyargılar ve klişelerle mücadele etmek, yaşamın diğer alanlarındaki toplumsal cinsiyet dengesizliklerini de azaltabilir.

Öğretmenlere Yönelik Toplumsal Cinsiyet Rol Tanımları Eğitimi 28 Martta KTÖS’de…
Başa dön