Derinya Belediyesi ve İki Toplumlu Barış İnisiyatifi- Birleşik Kıbrıs, 4 Mayıs 2017 Perşembe günü Derinya’da, Güncel Sanatlar ve Geleneksel El Sanatları Açık Hava Müzesi’nde bir panel düzenledi.
Etkinlik, Derinya Belediye Başkanı Andros Karayiannis ve İki Toplumlu Barış İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs temsilcilerinden Christina Valanidou’nın açılış konuşmaları ile başlarken, panelde, Kıbrıs Cumhuriyeti Parlamentosu DISY sözcüsü Nicos Tornaritis, AKEL’in Basın Temsilcisi Stephanos Stephanou ve KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, konuşmacı olarak yer aldılar.
Etkinliğe, birçok vatandaş, Temsilciler Meclisi üyeleri ve yerel toplumdan yetkililer katıldı. Paneli izleyen tartışma bölümünde, süregelen durum da ele alındı.
Tüm katılımcılar, iki liderin, Kıbrıs’ı ve halklarını yeniden birleştirecek bir anlaşma sağlanması amacını gözeterek, karşılıklı görüşmeler sırasında çıkan anlaşmazlıkların ve zorlukların üstesinden gelmeleri gerektiğini dile getirdi.
Panelde, mevcut durumun ve fiili olarak Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünün, Kıbrıs’ın ve halklarının geleceği olamayacağı ve hem Kıbrıslı Türkler’in hem de Kıbrıslı Rumlar’ın birleşik bir ülkede barış içinde yaşamaya hakları olduğunu vurgulandı. Tartışmada, ülkemizin yeniden birleşmesi için her iki tarafın da siyasi iradeye sahip olmasının gerekli olduğunun altı çizildi. Ayrıca, müzakere sürecinde ortaya çıkan zorluklara rağmen ilerleme umudunun hala mevcut olduğu ve her iki liderin de üzerinde anlaşmaya vardıkları konuların çözülemeyen ve bekleyen konulardan çok daha fazla olması nedeniyle süregelen zorlukların üstesinden gelinebileceği ifade edilmiştir.
Ayrıca, Kıbrıs sorununun “çözümsüz” kalmasının, iki toplumlu, iki bölgeli Federal bir Birleşik Kıbrıs arayışının sona ermesi ile sonuçlanacağı vurgulanmıştır. Böylesi bir durum, kaçınılmaz olarak, adanın kalıcı olarak bölünmesine ve Türk askerinin varlığının kalıcı olmasına yol açarken, Türkiye’nin ada üstündeki varlığının ve nüfuzunun artırmasına neden olacaktır. Bu durum, her iki topluma da zarar verecektir.
Her iki lider de kişisel şikayetlerini bir kenara bırakmalı ve Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek için üzerinde anlaşmaya varılmış bir çözüm bulmak için çalışmalıdır. Onların önceliği, Kıbrıs’ın ve halklarının geleceği olmalıdır.
Panelde oluşan temel mesaj, hem Kıbrıslı Rum hem de Kıbrıslı Türk katılımcıların ülkelerine duydukları sevgiyle birleşmiş olmaları ve Kıbrıs Sorunu’na ülkemizi yeniden birleştirecek bir çözüm bulmak için ortak bir isteklerinin olmasıdır.
Bu bağlamda, sivil toplumun ve İki Toplumlu Barış İnisiyatifi – Birleşik Kıbrıs’ın çabaları ve aktif katılımı sürdürülmeli ve yoğunlaştırılmalıdır.
İki Toplumlu Barış İnisiyatifi – Birleşik Kıbrıs