EN

Çocuklarımızı riske atmaya gerek var mı?

Eğitim Bakanlığı, eğitim-öğretim faaliyetlerini kolej sınavlarına indirgeyerek herkesin aklında soru işaretleri bırakıyor.

Birçok ülke temel eğitim çağındaki çocukları sınavsız bir şekilde üst sınıfa geçirdi. Yerleştirme ve sıralama sınavları yerine, öğretmenin kanaatine ve rehberliğine güvendiler.

Birçok ülke sınav nedeniyle çocukları bir araya getirip, sağlıkları ile ilgili bir risk almayı uygun görmedi. Sağlık riskinin yanı sıra çocukları kaygılandırmak ve strese sokmak istemediler.

Sn. Nazım Çavuşoğlu’nun birkaç programdaki söylemlerine göre sınav yapma taraftarı olduğunu görüyoruz. Eğitim Bakanı sınavın zamanı ile ilgili net bir tarih açıklamamış, sınavın içeriği ile ilgili anlaşılabilir bir öneri ortaya koymamıştır.

Dünyada eğitime yön veren GCSE, A-Level ve Royal School sınavları iptal edilmiştir. Öğretmenlerden yöneticilerin rehberliğinde öğrencilerin elde etmesi muhtemel notları belirlemeleri istendi.

Kolejlere giriş ile ilgili bir sınav yapılmıştır. Sınav ile ilgili istatistiki bilgiler ekte paylaşılmıştır. Bu sınav referans alınabilir, öğretmenlerden öğrencileri için görüş alınabilir, kontenjanlar artırılabilir, akademik sınıflar oluşturularak, öğrencilere dikey veya yatay devam kriterleri getirilebilir. Tüm bunların eğitim bilim danışma kurulu oluşturularak değerlendirilmesi önerimizi yineliyoruz.

Kolejlere giriş için birçok varyasyon daha olduğunu hatırlatırız.

Saygılarımızla.
Burak Maviş
KTÖS Eğitim Sekreteri

kolej genel

Son sınıfların mezuniyeti veya sınavları ile ilgili ülkeler ne gibi kararlar üretti?

Zorunlu Eğitim Çağı
1. ABD’de pek çok eyalet, K-12 düzeyinde içinde bulunduğumuz yarıyılın tamamlanmış kabul edileceğini; ara sınıflardaki öğrencilerin bir üst sınıfa geçmiş sayılacağını ve mezun durumunda olan öğrencilerin ise mezun olmuş kabul edileceğini duyurdu. Salgının yol açtığı kriz durumu göz önünde bulundurularak son sınıf öğrencilerinin mezun olma durumları eyaletlerin inisiyatifine bırakıldı.
2. Norveç, ortaokul son sınıf öğrencilerinin ve lise öğrencilerinin tüm yazılı sınavlarının iptal edildiğini duyurdu.
3. Hollanda, ilkokul sonunda ortaöğretime geçiş için uygulanan final sınavını iptal etti, ayrıca ortaöğretim sonunda uygulanacak ulusal sınavın yapılmamasını kararlaştırdı. Lise mezuniyeti için okullar kapanmadan önceki dönemde yapılan öğrenci değerlendirmelerini esas alan kılavuz için çalışmalar devam ediyor.
4. İngiltere’de ilkokuldan yükseköğretime tüm kademelerde sınavlar iptal edildi. Üniversiteye geçiş için uygulanan GCSE ve A düzeyi sınavlar için öğretmenlerden yöneticilerin rehberliğinde öğrencilerin elde etmesi muhtemel notları belirlemeleri istendi.
5. İskoçya, iptal edilen sınavlar dolayısıyla ilkokulda temel yeterlik seviyesi olarak kabul edilen 5’inci sınıf (National 5) notları için öğretmenlerden öğrenci notlarını kanaat kullarak vermeleri istendi.
6. İrlanda, 23 Mart-3 Nisan tarihleri arasında yapılması planlanan sınavları iptal edilerek, bu sınavlara girecek tüm öğrencilere tam not verilmesini kararlaştırıldı.
7. Slovakya, ulusal sınavın yazılı kısmını iptal etti ve bu eğitim öğretim yılında gerçekleştirilmeyeceğini bildirdi.,
8. Hindistan’da ilkokul 1-8 arası sınıflarda tüm sınavlar iptal edildi, öğrencilerin bir üst sınıfa sınavsız geçmesi kararlaştırıldı.
9. Endonezya’da ortaokul sonunda yapılan ulusal sınavı iptal edildi. Öğrencilerin mezuniyeti için önceki beş yarı yıldaki değerlendirmeler kullanılacak.


Zorunlu eğitim sonrası ve yüksek öğrenim

1. Japonya, devlet üniversitelerine girişin ilk basamağı olan ulusal sınav planlandığı şekilde Ocak 2020’de gerçekleştirildi. Ancak üniversitelerin kendi sınavlarını yaptığı ikinci basamak bazı üniversiteler tarafından iptal edildi. Bu süreçte üniversiteler kabul kararlarını ulusal sınav sonuçlarına göre gerçekleştirecek.
2. Çin, Yılda yaklaşık 10 milyon öğrencinin katıldığı üniversite giriş sınavının bir ay ertelenerek 7-8 Temmuz 2020 tarihlerinde yapılması kararlaştırıldı.
3. Hong Kong, üniversiteye giriş sınavı olan Orta Öğretim Diploması (DSE) sınavı 24 Nisan 2020’ye ertelendi.
4. Avusturya’da üniversite giriş sınavı 19 Mayıs 2020 tarihine ertelendi.
5. Avustralya, 3, 5, 7, ve 9’uncu sınıfların dönem sonunda uygulanan NAPLAN (The National Assessment Program – Literacy and Numeracy) sınavlarını erteleme kararı aldı.
6. Hollanda, bazı özel durumlar için mesleki eğitimin son sınıfında üniversite giriş sınavı 19 Mayıs 2020 tarihine ertelendi. Öğrencilere kayıt için gerekli koşulları 1 Ocak 2021’e kadar sağlama koşuluyla yükseköğretime kayıt hakkı tanındı.
7. İrlanda, üniversiteye giriş için gerekli olan Bitirme Sertifikası (Leaving Certificate) olarak adlandırılan orta öğretim sisteminin final sınavının ertelendiği, sınav tarihinin Temmuz sonu/Ağustos başı için yeniden planlanacağı bildirildi. Ayrıca, sınavın içeriğinin ve soru sayılarının öğrencilerin okulda olmadıkları süreler hesaba katılarak düzenleneceği duyurulmuştur.
8. İspanya, üniversite giriş sınavları 9-10-11 Haziran’a ertelendi.
9. Hindistan, üniversiteye giriş sınavları ertelendi ve hükümet sınav takvimini gözden geçirmek ve akademik takvimi ayarlamak için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
10. Güney Kore, Kasım ayında yapılacak olan ve her yıl yaklaşık 500 bin öğrencinin katıldığı üniversite giriş sınavları Aralık ayına ertelendi.
11. Almant tüm üniversite ve dengi kurumlara başvuru için gerekli olan ve genel ortaöğretim sonunda uygulanan Abitur sınavları için bazı politikacıların sınavların iptali ve son iki yılın not ortalamasının alınması baskılarına karşın, kimi eyaletlerde sınav ertelenirken kimilerinde sınavların sıkı hijyen ve mesafe düzenlemeleri altında 21 Nisan’da yapılması kararlaştırıldı.
12. Türkiye, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 7 Haziran’da yapılacak LGS kapsamında 8’inci sınıf öğrencilerine uygulanacak merkezi sınavın tarihinin ertelenmesine gerek görülmedi. Ancak, 16 Mart’ta yüz yüze eğitime ara verilmesi nedeniyle sınavın içeriğinde değişikliğe gidildi. Buna göre merkezi sınavın, 2019-2020 öğretim yılında 8’inci sınıfın birinci döneminde uygulanan öğretim programları esas alınarak yapılacağı, ikinci dönem konularından sınavda soru çıkmayacağı belirtildi. Karne notunun oluşturulmasıyla ilgili nasıl bir yol izleneceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. 20-21 Haziran’da yapılması planlanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 25-26 Temmuz’a ertelendi. Öğrencilerin yüz yüze eğitim almadığı dersler sınav kapsamından çıkarıldı.
13. İngiltere’de Imperial College London 280 son sınıf tıp fakültesi öğrencisi ilk kez ‘açık kitap’ formatında çevrimiçi olarak sınavlara katıldı. Ayrıca Glasgow, Birmingham, Bristol ve Exeter gibi üniversiteler kendi sınav sistemlerini uygulayacaklarını ve bu yıl mezun olması beklenen öğrenciler için çevrimiçi sınavları ve diğer uzaktan değerlendirme yöntemlerini kullanacaklarını belirtirken, Oxford ve Cambridge üniversiteleri yaz sınavlarını çevrimiçi yapacaklarını duyurdu.
14. Belçika, Wallonia ve Brüksel bölgelerinde ulusal sınavların çevrimiçi olarak yapılacağını açıklandı.
15. Mısır, 11 ve 12’nci sınıflar için ulusal sınavların ertelenmeyeceğini, çevrimiçi olarak gerçekleşeceğini ve kapsamının sadece okullar kapatılmadan önceki konuları içereceğini belirtildi. 9’uncu sınıf sınavlarının yerini araştırma projelerinin almasının planlandığı açıklandı.
16. Fransa’da yükseköğretimin ilk aşmasındaki yazılı sınavların, bir sonraki aşamaya geçiş için adayların akademik dosyalarının değerlendirilmesiyle değiştirilmesi gündem ile tartışma yürütüyor.
17. Kıbrıs güneyinde lise son sınıfta olan devlet okulu ve özel okul öğrencileri 11 Mayıs’ta okula gidecek.
18. Kıbrıs’ın kuzeyinde alınmış bir karar yok.

Çocuklarımızı riske atmaya gerek var mı?
Başa dön