EN

Çocuk Hakları ile ilgili eylem planı oluşturulmalıdır

UNICEF’in bu yıl yayınladığı bir rapora göre, geçtiğimiz 2 yılda yaklaşık 147 milyon çocuk yüz yüze eğitimin yarısından fazlasını kaçırmıştır.

Bu ay yayınlanan diğer bir rapora göreyse, Ukrayna’daki savaş dünya çapında gıda üretim ve tedarik zincirini kısıtlamadan önce bile, dünya genelindeki çatışmalar, iklim krizi ve COVID-19 pandemisi, ailelerin çocuklarını yeterli besleme olanağını ellerinden alıyordu. Dünya hızla, önlenebilir çocuk ölümlerinin ve aşırı zayıf çocukların olduğu tehlikeli bir yer haline geliyor.

Dünya Çocuk Günü, bu yıl da, çocukların güvenli bir şekilde büyüyebildiği, eğitim ve kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanabildiği bir dünya yerine, savaşla tanıştırılıp zorla evlerinden ve yerlerinden edilen 35 milyon çocuğun gölgesinde kaldı.

Barış, haysiyet, hoşgörü, özgürlük, eşitlik ve dayanışma ruhu içinde yaşanılacak bir dünyada çocuklar için güvenli bir ortam yaratmak ve bunu teşvik etmek hepimizin sorumluluğundadır. Eğitim ve okullarımız; çocuklarımızı istismardan, ayrımcılıktan ve hoşgörüsüzlükten koruyabileceğimiz yegâne yerlerdir.

Buradan bir kez daha yasa yapıcılara ve Eğitim Bakanlığına, ülkemizde çocuk haklarıyla ilgili bekleyen yasal düzenlemelerin yapılması, mevcut durumun daha da kötüleşmesinin engellenmesi, sorunların tespit edilmesi ve tüm bunlara yönelik harekete geçilmesi için çağrıda bulunuyoruz.

KTÖS, her zaman olduğu gibi, bu alanda yapılacak tüm çalışma ve girişimlere hem öncü hem de destek olacaktır.

Saygılarımızla,

                                                                                                     Süleyman Gelener

                                                                                                    KTÖS Eğitim Sekreteri

 

Çocuk Hakları ile ilgili eylem planı oluşturulmalıdır
Başa dön