Taşeron işçilerin ödenmemesi nedeniyle iş bırakması, okulları da zora soktu. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Burak Maviş, konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuştu.
Yıllardan beri okullara hademe alımlarının ihale üzerine şirketler aracılığı ile hizmet alımı yöntemiyle yapıldığını hatırlatan Maviş, bu yöntem ile gizli özelleştirme mantığının dolaylı olarak eğitime sızdığını belirtti.
“Sendika olarak yetki alanımızın dışında olmasına rağmen yıllardan beri bu sorunu dile getirmekte, çözüm talep etmekteyiz” diyen Maviş, şu an sistemin ekonomik tabanlı bir kriz yaşadığını kaydetti.
Bu alanda görev alanların emeğinin karşılığını alamadığının altını çizen Burak Maviş, ekonomik krizin beşiğinde insanların emeğinin karşılığını alamamasının herkes için sorun olduğunu ama başta hükümet için bir sorun olduğuna vurgu yaptı.
İlköğretime bağlı okullarda 207 kişi kadrolu/işçi, 69 kişinin de hizmet alımı statüsünde olduğunu açıklayan Maviş, hademelerin yüzde 25’inin hizmet alımı ve güvencesiz çalışma koşullarına sahip olduğunu ifade etti.
“Sorunumuz hademe sorunu değil, temizlik hizmetlerinin taşeronlaşması sorunudur” diyen KTÖS Eğitim Sekreteri Maviş, sorunun çözümünü ise hizmet alımı anlayışından vazgeçilip, kadrolu eğitim hizmetlisinin Kamu Hizmeti Komisyonu aracılığı ile okullara atanması olarak anlattı.
Salgın ile mücadele eden okulların en büyük ihtiyacının temizlik ve hijyen hizmetinin kesintisiz sürdürülmesi olduğunu kaydeden Maviş, bir an önce hizmet alımı olan kişilerin maaşlarını alması gerektiğini belirtti.
Aynı sorunun yaşanmaması için önlem de alınması gerektiğini söyleyen Maviş, yeni dönemde okullarda temizlik hizmetlerinin taşeronlaşmasının önlenmesi gerektiğini belirtti.
Kaynak: Kıbrıs Postası
>