EN

KTÖS, Okullardaki hademe istihdamında hizmet alımı anlayışından vazgeçilmesini istedi

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası , okullardaki sorunun  hademe sorunu değil, temizlik hizmetlerinin taşeronlaşması sorunu olduğunu belirterek, nihai çözümün  hizmet  alımı anlayışından vazgeçilmesi olduğunu ifade etti.

KTÖS Örgütlenme Sekreteri Akgün Kaçmaz yaptığı yazılı açıklamada, yıllardan beri okullara hademe istihdamlarının, ihale üzerine şirketler aracılığı ile hizmet alımı yöntemi ile yapıldığını hatırlatarak, “Emek sömürüsü gizli özelleştirme mantığı ile dolaylı olarak eğitim içerisine sızmıştır. Sendika olarak yetki alanımızın dışında olmasına rağmen yıllardan beri bu sorunu dile getirmekte, çözüm talep etmekteyiz” dedi.

İlköğretime bağlı okullarda 207 kişinin kadrolu/işçi, 71 kişinin de hizmet alımı statüsünde olduğunu kaydeden Kaçmaz, şöyle devam etti:

“Hademelerin %25’i hizmet alımı ve güvencesiz çalışma koşullarına sahiptir. Alasya İlkokulu, Yenicami Anaokulu, Arabahmet İlkokulu, Görme Engelliler Okulu, Kurtuluş İlkokulu, Mustafa Çağatay İlkokulu, Şht. Hasan Cafer İlkokulu, Çatalköy İlkokulu, Karakum Anaokulu, Pınarbaşı Anaokulu, Beylerbeyi Anaokulu’nun tamamında hademeler hizmet alımı, Gönyeli İlkokulu ve 23 Nisan İlkokulu’nun ise %80’i hizmet alımıdır. Hademelerin % 25’inin esnek çalışma ve güvencesiz koşullara sahip olması okullarımızdaki çalışma barışını olumsuz etkileyecektir. Ayrıca ‘kadrolu/geçici’ statüde hali hazırda okullarda çalışan hademelerin en az yarısı son 15 yıldır geçici statüde çalışmaktadır”.

Okullarda, şirketler aracılığı ile hizmet alımı olarak görev yapan hademelerin , son 1 aydır emeğinin karşılığını alamadığını vurgulayan Kaçmaz, ekonomik krizin eşiğinde insanların emeğinin karşılığını alamamasının  herkes için ama başta hükümet için bir sorun olması gerektiğinin altını çizdi.

Salgınla  mücadele eden okullarda temizlik hizmetinin kesintisiz sürdürülebilmesinin önemine vurgu yapan Kaçmaz, hizmet alımı statüsünde olan kişiler maaşlarını bir an önce alması, aynı sorunu yaşamamaları için önlem alınması ve yeni dönemde okullarda temizlik hizmetlerinin taşeronlaşmasının  önlenmesi gerektiğini kaydetti.

Kaçmaz şu ifadelere yer verdi:
“Altını çizerek belirtmeliyiz ki, sorunumuz hademe sorunu değil, temizlik hizmetlerinin taşeronlaşması sorunudur. Taşeronluk sistemi, ucuz iş gücünden yararlanan, yasal yükümlülüklerden kurtulan, şirketlere kaynak aktaran ve kamusal alanda işçilerin örgütlenmesini engelleyen devletin bir aracı haline dönüşmüştür.

Sorunun nihai çözümü hizmet alımı anlayışından vazgeçilip, KHK aracılığı ile kadrolu eğitim hizmetlisinin okullarımıza atanmasıdır.”

Açıklamanın tamamı:

Sorunun Nihai Çözümü, Hizmet Alımı Anlayışından Vazgeçilmesidir

Yıllardan beri okullara hademe istihdamları, ihale üzerine şirketler aracılığı ile hizmet alımı yöntemi ile yapılmaktadır. Emek sömürüsü gizli özelleştirme mantığı ile dolaylı olarak eğitim içerisine sızmıştır. Sendika olarak yetki alanımızın dışında olmasına rağmen yıllardan beri bu sorunu dile getirmekte, çözüm talep etmekteyiz.

Şu an ilköğretime bağlı okullarımızda 207 kişi kadrolu/işçi, 71 kişi de hizmet alımı statüsündedir. Hademelerin %25’i hizmet alımı ve güvencesiz çalışma koşullarına sahiptir. Alasya İlkokulu, Yenicami Anaokulu, Arabahmet İlkokulu, Görme Engelliler Okulu, Kurtuluş İlkokulu, Mustafa Çağatay İlkokulu, Şht. Hasan Cafer İlkokulu, Çatalköy İlkokulu, Karakum Anaokulu, Pınarbaşı Anaokulu, Beylerbeyi Anaokulu’nun tamamında hademeler hizmet alımı, Gönyeli İlkokulu ve 23 Nisan İlkokulu’nun ise %80’i hizmet alımıdır. Hademelerin % 25’inin esnek çalışma ve güvencesiz koşullara sahip olması okullarımızdaki çalışma barışını olumsuz etkileyecektir. Ayrıca “Kadrolu/Geçici” statüde hali hazırda okullarda çalışan hademelerin en az yarısı son 15 yıldır geçici statüde çalışmaktadır.

Bölge Kadrolu/Geçici Hizmet Alımı Toplam
Lefkoşa 61 24
Mağusa 55 14
Lefke 8 3
İskele 31 2
Güzelyurt 17 4
Girne 35 24
Toplam 207 71 278

 

Okullarımızda şirketler aracılığı ile hizmet alımı olarak görev yapan hademeler, son 1 aydır emeğinin karşılığını alamamıştır. Ekonomik krizin eşiğinde insanlarımızın emeğinin karşılığını alamaması herkes için ama başta hükümet için bir sorun olmalıdır. Salgın ile mücadele eden okullarımızda temizlik hizmetinin kesintisiz sürdürülebilmesi önemlidir. Hizmet alımı statüsünde olan kişiler maaşlarını bir an önce almalı, aynı sorunu yaşamamaları için önlem alınmalı ve yeni dönemde okullarda temizlik hizmetlerinin taşeronlaşması önlenmelidir.

Altını çizerek belirtmeliyiz ki, sorunumuz hademe sorunu değil, temizlik hizmetlerinin taşeronlaşması sorunudur. Taşeronluk sistemi, ucuz işgücünden yararlanan, yasal yükümlülüklerden kurtulan, şirketlere kaynak aktaran ve kamusal alanda işçilerin örgütlenmesini engelleyen devletin bir aracı haline dönüşmüştür.

Sorunun nihai çözümü hizmet alımı anlayışından vazgeçilip, KHK aracılığı ile kadrolu eğitim hizmetlisinin okullarımıza atanmasıdır.

Saygılarımızla,

 

Akgün Kaçmaz

KTÖS Örgütlenme Sekreteri

 

KTÖS, Okullardaki hademe istihdamında hizmet alımı anlayışından vazgeçilmesini istedi
Başa dön