Dört yılda bir düzenlenen Eğitim Enternasyonali (EI) Dünya Kadın Konferansının Üçüncüsü, EI 3. Dünya Kadın Konferansı, “Labirentin İçinde Yolu Bulmak: Kadınlar, Sendikalar, Eğitim ve Liderlik” temasıyla ve “Eşitlik İçin Harekete Geç” çağrısıyla Fas’ın Marakeş kentinde gerçekleştirildi. 5-7 Şubat 2018 tarihlerinde, dünyanın dört bir yanındaki eğitim sendikalarında görev yapan 304 kadın başkan ve temsilcinin katılımıyla gerçekleştirilen konferansa Kıbrıs eğitim sendikalarından KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, KTÖS Başkanı Emel Tel ve KTÖS Dış İlişkiler Koordinatörü Gizem Kavaz katılmıştır.
Konferans’ın açılış konuşmasını yapan EI Başkanı Susan Hopgood, dünyada eğitim alanında çalışan milyonlarca kadın emekçi olmasına rağmen hala günümüzde karar alma mekanizmalarında ve liderlik pozisyonlarında çok az kadının rol aldığını, kadınların çalışma yaşamlarında ilerlemelerinin önünde bariyer teşkil eden “cam tavan” kavramını ve farklı sektörlerde kadınların erkeklere göre daha az maaşla çalışmaya devam ettiğini vurgularken, 2017’nin kadın hareketinin güçlenmesi ve kadınların kendileri ve tüm kadınlar için ayağa kalkması açısından önemli bir yıl olduğunu belirtti.
Konferansta yapılan panellerde, eğitim sendikaları, kendi ülkelerindeki kadın sorunlarını ve çözüm odaklı proje ve çalışmalarını paylaşmışlardır. Genel kadın mağduriyetleri ile kız öğrencilerin ve kadın öğretmenlerin karşılaştığı cinsiyet ve insan hakları temelli ayrımcılıklar ortaya konmuştur. 3 gün süren konferansta yapılan sunumlar ve atölye çalışmaları farklı temalar altında düzenlenmiş ve interaktif bir biçimde tasarlanmış farklı tartışma yöntemleri ile tüm katılımcılara deneyim ve önerilerini paylaşma fırsatı yaratmıştır. “Yöneticilik Pozisyonlarına Ulaşabilmeleri için Kadınlara Yönelik Kota Uygulanması”, “Tek Kişilik Yöneticilik Modeli Yerine, Ortak Yöneticilik Modellerine Geçiş”, “Genç Kadınlar ve Yöneticilik”, “Öğrencilerin Liderlik Konularında Eğitilmesi” “Kadınların Yöneticilik Pozisyonlarında Erkek Meslektaşları Tarafından Desteklenmesi”, “Toplumsal Cinsiyet, Güç ve Liderlik”, “Mentörlük Programları”, “Toplumsal Cinsiyet, Liderlik ve Eğitimin Ticarileştirilmesi”, “Okullarda Yaşanan Cinsiyet Temelli Şiddet Konusunda Öncülük Etmek”, “Toplumsal Cinsiyet, Liderlik ve Sendikal Yenilenme” konularında atölye çalışmaları yapılmış ve yapılan çalışmaların çıktıları gün sonlarında tüm katılımcılara sunulmuştur.
Konferansta ayrıca Voices from the Education Union Movement “Me Too” projesinin network sürecinin sunumu yapılmıştır. Bunun yanında “Kadın Sendikacılara Yönelik Mentörlük Projesi” katılımcılarla paylaşılmış ve uygulayan eğitim sendikaları proje ile ilgili değerlendirmelerini sunmuştur.
Konferans devam ederken Türkiye Eğitim Sendikası Eğitim-Sen, hukuksuzca ihraç edilen, tutuklanan tüm eğitim emekçileri için dayanışma talep etmiştir. ETUCE Başkanı Christine Blower, Avusturya Yeşiller Partisi üyesi, AB Parlamentosu Avusturya eski Milletvekili ve Avrupa Parlamentosu eski Başkan Yardımcısı Ulrike Lunacek ve örgütlerimiz diğer ülkelerden gelen sendika temsilcileri ile birlikte acil demokrasi çağrısı yapmışlardır.
KTÖS ve KTOEÖS sendikaları olarak Eğitim Enternasyoneli’ne bağlı eğitim sendikaları ile dayanışmamızı sürdürmeye ve toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde ülkemizde yapılacak çalışmalarda yer almaya devam edeceğimizi bildiririz.
Saygılarımızla,
Emel Tel Selma Eylem
KTÖS Başkanı KTOEÖS Başkanı