EN

Salgın hastalıklara karşı dikkatli olalım

Bazı

 

 

okullarımızda uyuz hastalığı vakası görülmüştür. Salgın hastalıklar sınıfında olan uyuz ile ilgili herhangi bir şüpheniz varsa çocuğu ailesi ile birlikte   devlet hastanesine yönlendiriniz. 

Okulunuzdaki vakaları Eğitim Bakanlığı, KTÖS ve Temel Sağlık Dairesi ile paylaşmanız önemlidir. 

Hastalık belirtileri:

Daha çok geceleri görülen şiddetli kaşıntı

Genellikle parmak aralarında, dirsek, bilek, bel, kalça, koltuk altında görülen ve sivilceye benzeyen kırmızı renkli kabarcıklar, yaralar ve döküntüler

Yaygın şekilde kızarıklık ve döküntüler; baş, yüz, boyun, sırt ve tüm bedende

Uyuz bulaşan kişinin cildinde bazen dişi uyuz akarının deri yüzeyinin hemen altında tünel açması nedeniyle, minik oyuklar görülebilir

Uyuz akarları, genellikle parmaklar arasında, bilekteki deri büklümlerinde, diz, dirsek, penis, göğüs ya da omuz bıçaklarında yaşamını sürdürürler.

Bir kişiye ilk kez bu akarlar bulaştırdığında, belirtiler ilk bir-iki ay (2-6 hafta) ortaya çıkmayabilir ancak buna rağmen bu kişiler hastalığı çevrelerine bulaştırabilirler. Bir kişi daha önce uyuz kapmışsa ikincincisinde hastalık daha erken ortaya çıkabilir. Yoğun kaşıntılara neden olan hastalık neden olduğu cilt tahrişleri nedeniyle başka cilt enfeksiyonlarının gelişmesine de neden olabilirler.

Uyuzun en yaygın belirtisi, kaşıntı ve deride kızarıklıktır. Bunun nedeni uyuza neden olan parazitinin dışkısı nedeniyle ciltte oluşan alerjik reaksiyondur. Özellikle geceleri görülen şiddetli kaşıntı, uyuzun ilk görülen en yaygın belirtisidir. Bir sivilceye benzeyen kaşıntılı kabarcıklar yaygın görülür. Kaşıntı ve döküntüler vücudun çoğunu etkileyebilir veya sadece bilek, dirsek, koltuk altı, cinsel organ çevreleri, omuz ve kalça çevrelerinde bölgesel olarak da görülebilir.

Hastalık bulaşıcı ama tedavi edilebilirdir. Erken önlem alınması vaka sayılarının azalmasını sağlayacaktır.

 

Nasıl tedavi edilir?

Her koşulda doktor muayenesi ve hastanede gerekli testlerin yapılması şarttır. Halk sağlını ilgilendirdiğinden Temel Sağlık Dairesi ile ilişkiye geçilmelidir.

Uyuzun tedavisinde daha çok krem ve losyonlar kullanılır. Uyuza yakalanan kişinin yanı sıra hastanın ailesinin ve hasta ile yakın temasa geçenlerin de tedavi edilmesi gerekebilir. Bu noktada; hastanın yatak örtülerinin, nevresim takımlarının, kullandığı havluların ve kıyafetlerinin ilaçlı tedaviye başlamadan en az 3 gün öncesinden sıcak suda yıkanması ve kurutma makinesinde kurutulması bir zorunluluktur. Eşyaların ağzı sıkıca kapalı olan bir torbaya konulması ve en az 72 saat torbada bekletilmesi de parazitlerin ölmesi için yeterlidir.

Çünkü uyuz akarları; insan vücudu dışında 72 saatten daha uzun süre yaşayamaz. Tedavi esnasında doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanılması oldukça önemlidir. Tedavi esnasında genellikle doktor tarafından reçete edilen vücut krem ve losyonlarının, ilaç reçetesindeki talimatlar doğrultusunda vücuda sürülmesi gerekir. Bazı durumlarda doktor tarafından ağızdan alınan ilaçlar da yazılabilir.

 

 Öğrencileriniz de yukarıdaki belirtileri görürseniz, en yakın sağlık birimine ulaşınız.

Temel Sağlık Dairesi:

Adres Bedreddin Demirel Caddesi. No:142/99010 Lefkoşa/KKTC

Telefon (0392) 228 31 73

Fax (0392) 228 38 93

E-Posta info.saglik@gov.ct.tr

Salgın hastalıklara karşı dikkatli olalım
Başa dön