EN

Maviş, eğitimin durumunu Kıbrıs Postasına değerlendirdi.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Burak Maviş, eğitimin durumunu Kıbrıs Postası’na değerlendirdi.

“BAKANLIKLARIN KARNESİ ZAYIF”

Okullarda salgınla mücadelenin okul yöneticileri ve öğretmenlerimin çabası ile devam ettiğini ifade eden Maviş, “Aynı duyarlılığı seçim derdine düşen Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları tarafından görmediğimizi bir eleştiri olarak belirtmek isterim” diyerek, yetkili bakanlıklara eleştirilerde bulundu.

Okul yöneticileri ve öğretmenlerin birçok noktada inisiyatif aldığının altını çizen Maviş, inisiyatif alınmasaydı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin kararları ile eğitim öğretim faaliyetlerini yürütülemeyeceğini kaydetti.

Okullarda yarı yıl tatilinin yaklaşmakta olduğuna işaret eden Maviş, bakanlıkların karnesinin zayıf olacağını söyledi.

 “ÖĞRETMENLERİMİZ YORULDU”

Maviş, okullarda düzenli testler yapılmaması, ailelerin düzenli test yapmama gibi eğilimler sergilemesi ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin eğitim öğretim faaliyetlerini bilmeden üstten kararlar üretmesinin de öğretmenleri yorduğunu vurguladı.

Görevlerini iyi niyetle devam ettirmeye çalışan temas takip ekibinin de personel eksikliği yaşadığını kaydeden Maviş, İlköğretim Dairesi’nin de sorunların çözümü konusunda yetkilendirilmemesinin de idari noktada sıkıntılar doğurduğunu ifade etti.

Şubat tatilinden sonra komitenin ürettiği kararlara aynı sabırla yaklaşmayacaklarının altın çizdi Maviş, öğretmenlerin özverisini sınatmayacakları ve okullarda vakaların yoğunluğuna göre daha kesin kurallar ile yüz yüze eğitimi devam ettirme amacında olduklarının altını çizdi.

“OKULLARDA VAKALAR ZİRVEYİ GÖRDÜ”

Koronavirüs vakalarının okullarda geçen hafta zirveyi gördüğünü söyleyen Maviş, “Bin 237 öğrenci, 157 öğretmen, 54 personel pozitif oldu. İki bin 565 öğrenci, 127 öğretmen, 27 personel de temaslı olduğu gerekçesiyle karantinaya girdi. Toplamda 118 sınıf da kapandı. Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin “temaslılar” ve “testler” ile ilgili kararları sonucunda okullarda vakaların artmaya devam edeceği görebiliyoruz. Seçimlere endeksli gevşek Covid 19 yönetiminin olumsuz sonuçları en çok eğitim alanında hissedilecektir” şeklinde konuştu.

Okullardaki devamsızlıklarla ilgili de konuşan Maviş, temaslı ve pozitif vakaların yoğunluğu, grip ve solunum rahatsızlıklarının artması ve ailelerin sisteme güvensizliği nedeniyle sınıflardaki günlük öğrenci sayısında ciddi bir devamsızlık olduğunu belirtti. Üç örgütün kısa bir ara verme çağrısı yerinde bir öneri olduğunu aktaran Maviş, “bununla beraber her vaka çıkan sınıfın kısa süreliğine uzaktan eğitimle izolasyonu daha çok öğrencinin sürekliliğini sağlayabilirdi. Ara tatil sonrası süreçten ders alınması, bazı somut adımlar atılması topluma yeniden güven inşa edilmesi sürdürülebilir yüz yüze eğitim için önemlidir” dedi.

“KOLEJ SINAVLARIYLA İLGİLİ ALTERNATİF ÜRETİLMEKTEN KAÇINILDI”

Kolej sınavlarıyla ilgili de ifadeler kullanan Maviş, pandeminin yarattığı stres ve baskıya rağmen yarışmacı kolej sınavları ile ilgili alternatif üretilmekten kaçınıldığını kaydetti.

KTÖS Eğitim Sekreteri Maviş, çocukların yaratıcılığını, potansiyelini ve yeteneğini hiçe sayan ve tamamen ailelerin yarışına endekslenen sınav anlayışının önümüzdeki günlerde yeniden karşılarına çıkacaklarını ifade etti.

“ÇOCUKLARIMIZDAN DEVLETİN AYIBI ADINA ÖZÜR DİLERİZ”

Sendikanın yıllardan beri alternatif önerisinin geçerliliğini koruduğu, bakanlığın ise son iki yılda farklı alternatif giriş yöntemleri geliştirmesi gerektiğinin apaçık ortada olduğunu kaydeden Maviş, “Sonuçta 29 Ocak’ta öğrencilerimiz kaygıları ile birlikte bu sınavla bir kez daha yüzleşecektir. Bu anlamda çocuklarımızdan devletin ayıbı adına biz özür dileriz” dedi.

Avrupa’da grip vakalarının artması üzerine uzmanlardan ‘çifte salgın’ uyarısının yapıldığına işaret eden Maviş, Kıbrıs’ın kuzeyinde de eğitim alanında daha kararlı, somut ve yapıcı kararların üretilmesini toplum olarak beklediklerini belirtti.

“BİRÇOK NOKTADA HAKLILIĞIMIZ İSPATLANDI”

“Bu noktada KTÖS, KTOEÖS ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin hazırladığı ‘Sürdürülebilir Yüz Yüze Eğitim Kılavuzu’ okullarda salgın yönetimi konusunda kullanılabilecek en iyi araç olduğu iddiasındayız” diyen Maviş, eylül ayından beri devam eden süreçte birçok noktada haklılıklarının ispatlandığını söyledi.

Haklı olma gailelerinin olmadığını, işbirliği içinde bir sürece devam etme ilkesine bağlı olduklarına vurgu yapan Maviş, çocukların taşıdığı riskleri elbet öğretmenler, okul çalışanları ve ailelerin de taşıdığını kaydetti.

Öğretmenliğin kalabalık gruplarla sahada çalışan birkaç meslekten biri olduğunu ifade eden Maviş, bu yüzden yüz yüze eğitimin sürdürülebilir kılabilmesi için okullarda had safhada sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini dile getirdi.

“İLKÖĞRETİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARA AŞILAMA BAŞLATILMALI”

Okulların açık kalabilmesi için,  pozitif vakanın olduğu sınıflarda, günlük ve yerinde test uygulaması başlatılmalı, sosyal mesafe kurallarına uygun tekli sınıf düzenine geçilmesi gerektiğinin altını çizen, Maviş, maske, hijyen, sosyal mesafenin yanında ilköğretim çağındaki çocuklarda aşılama başlatılması gerektiğini de belirtti. Maviş, “Sınıflarda vaka görülmesi durumunda eğitimin planlaması noktasında okullar yetkili kılınmalı ve ek bütçe ile desteklenmelidir” şeklide konuştu.

Kaynak: Kıbrıs Postası

Maviş, eğitimin durumunu Kıbrıs Postasına değerlendirdi.
Başa dön