EN

KTÖS, NASUWT Genel Kurulu’na katıldı.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), İngiltere ve Commonwealth ülkelerinde örgütlü Öğretmenler Sendikası NASUWT’un 29 Mart – 2 Nisan tarihlerinde Birmingham’da gerçekleştirdiği genel kuruluna katılarak, çeşitli temaslarda bulundu.

Toplantıya KTÖS’ün yanı sıra, Gana’dan GNAT, Irak’tan ITU ve KTU, Bahreyn’den BTA, Türkiye’den Eğitim-Sen, Avustralya’dan IEUA, Portekiz’den FNE ve FENPROF, Hollanda’dan AOB, Bermuda’dan BUT, Zimbabwe’den PTUZ, Nijerya’dan NUT, Almanya’dan GEW, ABD’den NEA, Trindad ve Tobago’dan T&TUTA ve İspanya’dan FECCOO öğretmen sendikaları katıldı.

Konferans’ın ilk gününde başkanlık seçimi yapıldı. NASUWT’un yeni başkanı Dan McCarthy oldu. McCarthy konuşmasında öğretmenlerin iş yükü, okullardaki izleme ve gözetim kültürünün etkisiyle ezilmekte olduğuna dikkat çekti. Eğitim sisteminin başarılı olabilmesi için öğretmenlerin ve çocukların sesi olan bir müfredata ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Öğretmenlerin “medeni toplumun temeli” olduğunu söyleyen McCarthy sürekli olarak daralan müfredatın odağının genişletilmesi ve çok yönlü bireyler yetiştirebilmek için sanat, müzik, drama gibi derslerin eğitimdeki öneminin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim Enternasyonali Genel Sekreteri David Edwards da konferansta konuşma yaptı. Edwards konferansa katılan delegelere yaptığı konuşmasında, örgütlü öğretmenlerin öğrencilere nitelikli ve ücretsiz eğitim sunmaya devam eden “gezegendeki son en iyi umut” olduklarını söyledi. Hızla değişen dünyada eğitim sendikalarının değerleri ve fikirlerinin önemini vurgulayan Edwards, öğretmenler ve sendikaların, hükümetler ve çok uluslu şirketlerin tehditleri karşısında temel değerlerini kesinlikle savunmak zorunda olduklarının altını çizdi. Edwards konuşmasını “Dünyada bir fark yaratmak için, sadece içeriye bakma dürtüsüne karşı direnmemiz gerekiyor. Farklı bir dünya kurmak için yerel, ulusal ve küresel dayanışmaya olan ihtiyacımızı anlamalıyız. Bu mücadelede yanınızda dururken, dünyanın dört bir yanında bulunan 32,5 milyon EI üyesi öğretmen adına çok teşekkür ederim.” diyerek sonlandırdı.

Konferansa 300’ün üstünde okul temsilcisi katıldı. Konferans boyunca üyeler eğitim politikalarını tartıştı ve atölye çalışmalarına katıldı.

2018 yılı için politika önerisi yapılan konular arasında öğretmenlerin akıl sağlığı, deneyimli ve yaşlı öğretmenlere karşı ayrımcılık, kamu sektöründeki maaş farkları, izleme uygulamaları ve öğretmenlerin sınıf yönetimi, okul finansmanının doğru kullanımı, sınıf büyüklüğü, müfredat reformu, okul bütçeleri, iş yerinde zorbalık, emeklilik yaşı, özel eğitim finansmanı, şiddet eğilimli öğrenciler ve öğretmenlik mesleğine giriş gibi konular yer aldı.

Tüm katılımcılar ve delegeler için düzenlenen atölye çalışmalarında ise denetleme ve değerlendirme süreçleri, 2020li yıllarda öğrenci ve öğretim, öğretmenlerin emeklilik maaşları, özel eğitim ihtiyaçları, okullardaki ön yargı biçimleri ile başa çıkma ve okullardaki gizli katil asbest konuları üzerine odaklanılmıştır.

NASUWT’un uluslararası dayanışma çerçevesinde her yıl düzenlediği “Uluslararası Daynışma Ödülü” İran Öğretmen Sendikası (ITTA) yöneticisi Esmail Abdi’ye verildi. Ödül, Abdi’ye, İran’da nitelikli eğitim ve öğretmen hakları konusundaki kararlı mücadelesi nedeniyle verildi. Abdi, 2016 yılı Şubat ayında ITTA’nın Tahran Şube Başkanlığı sırasında sendikanın düzenlediği barışçıl eylemler sonrasında tutuklanmış ve ulusal güvenlik suçu işlediği gerekçesiyle 6 yıl hapse mahkûm olmuştu.

Konferansa katılan tüm sendikalar yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirerek kendi deneyimleri, eğitim sorunları ve alternatiflerini diğer sendikalar ile paylaştı. Toplantıyı NASUWT Genel Sekreteri Dr. Patrick Roach yönetti. Toplantıda eğitimin niteliğinin geliştirilmesi, özgürlük ve haklar için nasıl işbirliği yapabiliriz sorularına yanıtlar arandı.

 

Süleyman Gelener

KTÖS Eğitim Sekreteri Yrd.

 

KTÖS, NASUWT Genel Kurulu’na katıldı.
Başa dön