EN

Suçu ‘İnşaat Kalıplarında Değil, Yapı Denetiminde Aramalısınız!”

“Okulların alt yapılarının geliştirilmesi için “Okulların Kapasitelerinin Geliştirilmesi Anketi Sonuçları” yayınlamamızın üzerinden beş aylık kısa bir süre geçtikten sonra Girne’de inşaatı devam eden yeni okul binasının karkasının çökmesi, kamu binalarının yapı denetimi ile ilgili ihmali bir kez daha su yüzüne çıkarmıştır.”

Suçu ‘İnşaat kalıplarında değil, yapı denetiminde aramalısınız!”

Makedonya’da göldeki tekne faciası sonucu 15 turist hayatını kaybedince Ulaştırma ve İletişim Bakanı istifa etmişti; Letonya’da alışveriş merkezindeki çatının çökmesiyle 54 kişi hayatını kaybedince başbakan istifa etmişti; Japonya’da okullara bir hata sonucu küflü pirinç gönderilince Tarım Bakanı istifa etmişti; Kosta Rika’da 5 kişinin öldüğü köprü çökmesi olayından sonra ise Ulaştırma Bakanı istifa etmişti. Bu ve buna benzer birçok olayı siyasilere hatırlatmakta fayda olduğunun altını çizeriz.

Yeni yapılmakta olan bir okul inşaatının yapı denetimindeki ihmal nedeniyle çökmesi cezasız kalmamalıdır. Yapıyı denetleyecek olan kişi, binayı yapan müteahhit ve en sonunda da Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Eğitim ve Kültür Bakanlığı yetkilileri etik ve hukuk yönünden kamuoyuna hesap vermelidir.

Sn. Çavuşoğlu’nun ve Sn. Atakan’ın yapmış olduğu açıklamalar bizleri tatmin etmediği gibi, suçu ‘inşaat kalıplarında değil, yapı denetiminde aramaları gerektiğini belirtiriz. Denetimsizlikten yalnız yeni inşaatlar değil, var olan okulların da zarar görebileceğini hatırlatırız.

Okulların alt yapılarının geliştirilmesi için “Okulların Kapasitelerinin Geliştirilmesi Anketi Sonuçları” yayınlamamızın üzerinden beş aylık kısa bir süre geçtikten sonra Girne’de inşaatı devam eden yeni okul binasının karkasının çökmesi, kamu binalarının yapı denetimi ile ilgili ihmali bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

Yeni yapılmakta olan bir okul inşaatının yapı denetimindeki ihmal nedeniyle çökmesi, bizlere var olan okulların alt yapı fizibilite çalışması ihtiyacı ve denetiminin ivediliğini hatırlatmaktadır.

Kamu okulları içerisinde Değirmenlik İlkokulu ve Dikmen İlkokulu kaygan bir zemine sahiptir. Okul binaları geçici önlemlerle ayakta durmaktadır. Yeni Boğaziçi İlkokulu’nun deprem fizibilite raporu binanın yeniden inşasını öngörmektedir. Geçen yıl yaşanan doğal afetlerde 11 okul hasar görürken, paratoner eksikliğinin de ciddi sonuçları olmuştur. Bir yangın anında okulların tahliyesi veya önleyici önlemler noktası eksik bırakılmış bulgulardır. Yeni yapılmakta olan bir binanın karkasının çökmesi, hali hazırda eğitim veren 160 okulun bina güvenliğini de sorgulatmaktadır.

UBP-DP Hükümetine bu olayı bir ders olarak kabul etmesini, kamu denetimini güçlendirilmesi ve okulların altyapı fizibilite çalışmalarını tamamlamak için yapıcı adımların atılması konusunda hassas olması gerektiğini hatırlatırız. Yaralanan işçilere geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, bu olayın takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.

Burak Maviş

KTÖS Genel Sekreteri

EK 1: https://ktos.org/okullarin-kapasitelerinin-gelistirilmesi-anketi-sonuclari/

EK 2: Okulların Alt Yapı Sonuçları

OKULLARIN IHTIYAC ANALIZI 2019

EK 3/4: Yeni Boğaziçi İlkokulu Deprem Fizibilite Raporu

 

 

Suçu ‘İnşaat Kalıplarında Değil, Yapı Denetiminde Aramalısınız!”
Başa dön