EN

Macaristan Öğretmen Sendikası Temsilcileri KTÖS Öğretmen Değişim Programı Kapsamında Kıbrıs’a Geldi

Uluslararası öğretmen değişim programları ve projeleri ile üyelerine mesleki gelişim konusunda destek verme, deneyim kazandırma ve Avrupa ülkelerinde uygulanan farklı eğitim metodları konusunda farkındalık yaratma misyonunu benimseyen KTÖS, Macaristan Öğretmen Sendikası (PSZ-SEH) ile imzaladığı “Öğretmen Değişim Programı” Anlaşması çerçevesinde PSZ-SEH heyetini Kıbrıs’ta ağırladı.

KTÖS’ün davetlisi olarak Kıbrıs’a gelen Macar Öğretmen Sendikası’nın Sendika Başkanı, iki Başkan Yardımcısı, Dış İlişkiler Sorumlusu, Mali Sekreter ve Bölge Başkanı’ndan oluşan heyeti, KTÖS merkez ofisini ziyaret ederek KTÖS Başkanı Emel Tel ve KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ile biraraya geldi ve Kıbrıs’ın kuzeyinde takip edilen eğitim sistemi ve uygulamaları ile Kıbrıs’ın içinden geçtiği ekonomik, siyasi ve kültürel durum hakkında bilgi aldı.

KTÖS’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen ziyaret boyunca Macar Öğretmen Sendikası heyeti, Kıbrıs’ın kuzeyinde bazı ilköğretim ve okul öncesi eğitim kurumlarını ziyaret ederek, okul ortamlarını ve uygulamaları yerinde inceleme şansı buldular. Bu çerçevede, Alsancak İlkokulu, Gönyeli Fazıl Plümer Anaokulu, Gönyeli İlkokulu ve Yenierenköy İlkokulu’nu ziyaret edip gözlemlerde bulunan PSZ-SEHUN yetkilileri ayrıca Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ve İlköğretim Dairesi Müdürü İlkşen Varoğlu Atik ile de bir toplantı gerçekleştirdi. Macaristan ve Kıbrıs’ta uygulanan eğitim sistemindeki ve de yürütülen sendikal mücadeledeki uygulamaların tartışıldığı toplantıda, yaşanan ortak sorunlara da değinilerek, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

KTÖS’ün 2009 yılında Polonya Dayanışma Sendikası ile başlattığı Öğretmen Değişim Programı bugün Letonya, Bulgaristan, Malta ve son olarak Macaristan ile birlikte beş ülkede farklı kapsamlarda sürdürülmektedir. Bunun yanında, KTÖS Öğretmen Değişim Programlarının genişletilmesi zaman zaman kuzey Kıbrıs’ın yasal statüsünden dolayı engellere takılmaktadır. Kıbrıs’ın bütün olarak 2004 yılından beri Avrupa Birliği toprağı kabul edilmesine rağmen, Acquis’nin Kıbrıs’ın kuzeyinde geçerli olmaması, Kıbrıs’ın kuzeyinde örgütlenen sendikaların,                – Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk toplumu için ayırdığı destek fonları dışında – AB üyesi ülkelerle birlikte yapılan ortak projelere partner ülke olarak dahil olamamalarına ve bu kapsamdaki hibe programlarından yararlanamamalarına neden olmaktadır. Bu yasal sınırlılıklardan ötürü, Kıbrıs’ın kuzeyinde yer alan birçok kurum ve sivil kuruluş kendi öz kaynakları çerçevesinde kısıtlı bir alanda proje ve program geliştirmeye çalışmakta ve bu durum, Kıbrıs’ın kuzeyinin, özelde Avrupa’ya genelde ise dünyaya entegre olmasını zorlaştırmaktadır.

Saygılarımızla,

KTÖS Dış İlişkiler Koordinatörlüğü

Macaristan Öğretmen Sendikası Temsilcileri KTÖS Öğretmen Değişim Programı Kapsamında Kıbrıs’a Geldi
Başa dön