EN

KTÖS: “Yeni eğitim yılına aynı sorunlarla başlamak istemiyoruz”

2016-2017 eğitim yılının sona erdiği bu günde özelde Girne bölgesi, genelde adamızın kuzeyindeki eğitim sorunlarına dikkat çekmek için bu toplantıyı düzenledik.

UBP-DP hükümetinin eğitim sorunlarına duyarsızlığı, Eğitim Bakanlığı’nın plansız, programsız işleri nedeni ile devlet okulları çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Entegrasyon politikalarına ve seçimlerde oy devşirmeye yönelik vatandaşlık dağıtılması nedeni ile adamıza herhangi bir ön koşul olmadan devam eden nüfus akışı özellikle Girne bölgesindeki okulları çok zor durumda bırakmıştır. Girne merkezde en az iki ilkokul ve bir anaokul ihtiyacı olduğu açıktır. Okullarımız ilave sınıflar kaldırmadığı gibi, mevcut hali ile sınıflardaki öğrenci sayıları 35 rakamının da üzerine çıkmıştır. Girne 23 Nisan İlkokulu; öğrenci sayısı 1100’e çıkarak tüm Kıbrıs’taki en kalabalık ilkokul olma rekorunu elinde tutmaktadır. Hasan Cafer İlkokulu’nun öğrenci sayısı 600’e ulaşmış, Alsancak İlkokulu 500’e kadar çıkmış ve Çatalköy, Karaoğlanoğlu, Lapta ilkokullarında is bu sayı 400’e dayanmıştır. Maarif Anaokulu, Karakum Anaokulu ve Osman Türkay Anaokullarına başvuran öğrencilerden 60 tanesini yer yokluğu nedeni ile okullara almak mümkün olmamıştır. Yılbaşından bu yana ısrarla yeni okul binaları yapılması talebimiz ise maalesef hükümet yetkilileri tarafından ‘’Okul yapacak yer yok’’ diye yanıt bulmaktadır. Ne yazıktır ki cami yapmak ve üniversite kurmak için dönümlerce arazi bulabilen, Suat Günsel’e 14 parsel üzerinden 16 dönüm arazi verebilen Eğitim Bakanı Özdemir Berova devlet okulu yapabilmek için arazi bulamamaktadır. Bu tam bir utanç olup, çocuklarımızın eğitim hakkı ile oynamak, öğretmenlerimizi de çok kötü çalışma ortamlarında çalışmaya zorlamak anlam taşımamaktadır.

Adamızın kuzeyine gelen nüfus içinde Türkçe konuşamayan ailelerin çocukları da okullarımıza devam etmektedir. Özellikle Girne bölgesi okullarında ana dili Türkçe olmayan çocukların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bugün aynı okul çatısı altında olup da farklı dil konuşan öğrenciler eğitim almaya çalışmasına rağmen, Eğitim Bakanlığı’nın ana dili Türkçe olmayan çocuklara yönelik oryantasyon eğitimi içeren hiçbir eğitim hizmeti yoktur. Okullar bu ihtiyacı kendi imkanları ölçüsünde karşılamaya çalışmaktadırlar.

Okullardaki öğrenci yoğunluğu ve okul alanlarının yetersizliği öğrencilerin ve öğretmenlerin motivasyonlarını düşürmektedir. Kalabalık sınıflar disiplin sorunlarının artmasını getirmekte, rehberlik ve psikolojik danışman ve özel eğitim öğretmeni eksiklikleri de bu sorunların çözümsüz kalmasına katkı koymaktadır.

Değerli basın emekçileri;
Girne bölgesi, başta Girne merkez olmak üzere acilen yeni okul binalarına ihtiyaç duymaktadır. Bunun yanında Esentepe, Alsancak, Dikmen, Karaoğlanoğlu ve Çatalköy İlkokulları’nın altyapıları sınıf ilaveleri ile düzenlenmeli, Lapta’ya ise yeni bir okul binası yapılmalıdır. Bu nüfus akışına, bu okulların yeni öğretim yılında hizmet vermesi mümkün değildir. Artan öğrenci sayısı ile birlikte bu okullarımızı, öğretmene, öğretmen yardımcısına, hademeye ve sekretere ihtiyaç duyduğu açıktır. Eğitim yılı tamamlanırken yeni eğitim yılına aynı sorunlarla başlamak istemiyoruz. Konu ile ilgili özellikle belediyelerin ve bölge halkının dikkatini çekmek, doğabilecek sorunları önceden paylaşmak ve çözüm yolları önemek bizim temel görevimizdir. Fakat eğitimden sorumlu Milli Eğitim ve Kültür Bakanlğı’nın duyarsızlığının devam etmesi; bizi, önümüzdeki öğretim yılında bu sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik eylem yapmaya zorlamaktadır.

Bu çerçevede otellere, kumarhanelere, camilere, üniversite patronlarına, akrabalara arazi bulup veren UBP-DP hükümetinin Girne’de de derhal arazi tahsil ederek yeni okul binaları yapmasını, mevcut okulların kapasitelerini artıracak tedbirler almasını talep ederiz.

Şener Elcil
KTÖS Genel Sekreteri

KTÖS: “Yeni eğitim yılına aynı sorunlarla başlamak istemiyoruz”
Başa dön