EN

KTÖS: Okul güvenliğinin Meclis’te şimdi konuşulması gerekiyor.

Okul güvenliğinin Meclis’te şimdi konuşulması gerekiyor.

 

‘Okulların kapasitelerinin geliştirilmesi araştırma sonuçlarını’ yayınlamamızın üzerinden beş ay, geçtiğimiz yıl yaşanan doğal afetlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen yetkililerin gerekli önlemleri almadığının resmi,  ilk şiddetli yağışlarda ortaya çıkmıştır.

 

Yaşanan şiddetli yağışlar nedeniyle bazı okullarımız maddi manevi zarar görmüştür. Aşırı yağışların etkisi olmakla beraber, çarpık yapılaşma ve imar planının yoksunluğu şiddetin yoğunluğunu artırmıştır. Bu olayı sadece doğal afet kapsamında değerlendirmeyip, çarpık yapılaşmaya neden olan tüm kurum ve kişilerin hala daha yargıya havale edilmemesi dikkat çekicidir.

 

1974’den günümüze sadece 20 tane yeni okul inşa edildiğini ama son 17 yılda 46 yeni cami inşa edildiğini hatırlatmakta yeniden yarar vardır. Okullarımızın % 87’si 1974 öncesi yapılardır. Yeni okul projelerinin ve var olan okulların güçlendirilmesi gerekliliği açıkça ortadadır. 2020 yılında devletin tüm kurumları öncelikli olarak eğitim ve sağlık için seferber olup önemli adımlar atmalıdır.

 

Olayların abartıldığına dair ortaya görüş koyacak herhangi bir merci varsa şimdiden mazeret aramamasını ve icraat yapmasını tavsiye ediyoruz. Meteoroloji Dairesi’nin aşırı yağışlar ile ilgili önceden bilgilendirme yapmasına rağmen Eğitim Bakanlığı’nın çocukların araçlı/araçsız okula gidiş geliş güvenliğini, okul içerisindeki her türlü güvenliğini düşünmediği ve Mecliste mesai harcadığı aşikardır.

 

Şiddetli yağışların okul saatleri içerisinde çocuklar için daha vahim sonuçları olabileceğini yetkililerin anlaması gerekiyor. Olayı sadece şiddetli yağış altında değil; deprem, yangın ve farklı açılardan değerlendirilip okulların altyapı analizleri ile birlikte yatırımlarının da yapılması ve tam da şimdi Meclis’te bunun konuşulması gerekiyor.

 

Yeniden hatırlatma fayda vardır. Kamu okulları içerisinde Değirmenlik İlkokulu ve Dikmen İlkokulu kaygan bir zemine sahiptir. Okul binaları geçici önlemlerle ayakta durmaktadır. Yeni Boğaziçi İlkokulu’nun deprem fizibilite raporu binanın yeniden inşasını öngörmektedir. Geçen yıl yaşanan doğal afetlerde 11 okul hasar görürken, paratoner eksikliğinin de ciddi sonuçları olmuştur. Bir yangın anında okulların tahliyesi veya önleyici önlemler noktası eksik bırakılmış bulgulardır. Yeni yapılmakta olan bir binanın karkasının çökmesi, hali hazırda eğitim veren 160 okulun bina güvenliğini de sorgulatmaktadır.

 

Kamu denetimini güçlendirilmesi ve okulların altyapı fizibilite çalışmalarını tamamlamak için yapıcı adımların atılması konusunda hassas olunması gerektiğinin hatırlatır, Sn. Nazım Çavuşoğlu’na, asli görevinin öğretmen ve öğrencilerin sağlıklı bir ortamda eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesini sağlaması gerektiğinin altını çizeriz.

 

 

Taleplerimiz nelerdir?

 

Okullarımızın sel, yıldırım, deprem ve yangın gibi felaketlere karşı dayanıklı hale getirilmesi için AB okul güvenliği mevzuatına uygun raporlanmasını ve gerekli yatırımların yapılmasını istiyoruz.

 

Şiddetli yağışların bir sel felaketine dönüşebileceği noktasında düşünüp, salgın hastalıklar ve su kaynakları ile ilgili önleyici önlem alınmasını gerekmektedir.

 

Cami, kışla, polis merkezi yapımı gibi önceliği olmayan alanlardaki projelerin durdurulmasını, bunun yerine yeni okul, hastane yapılmasını ve hali hazırda eğitim veren okulların güçlendirilmesini istiyoruz.

 

Yukarıda belirttiğimiz taleplerimizin takipçisi olacağımızı hükümete hatırlatırız.

 

 

Burak Maviş

KTÖS Eğitim Sekreteri

 

.

 

 

 

EK1:

Yeniboğaziçi İlkokulu Dört yaş sınıf tavanı çinko kaplıdır, 3 taraftan akıtır.
Esentepe İlkokulu Kafeterya bölümü pencereler kırıldı, dört  yaş sınıf tavanı akıtır, kantin direkleri iyi durumda değil, pencerenin biri düştü
Şht. Doğan Ahmet İlkokulu Üst katların damı akıtır ve üst katların elektriği gitti, klima sorunu var. 3 sınıfın tavan akıtır. Öğrenci artışı oranında tuvalet yapılmadığı için sıkıntı yaşanıyor.
Dikmen İlkokulu Okul bahçesi içinden dere akmaktadır.
Şht Özdemir Anaokulu Ambar su doldu, koridorlar su akıtır.
Güvercinlik RRD İlkokulu Öğrenci tuvaletleri su dolduğu için kullanılamıyor.
Alasya İlkokulu Müdür odası ve sekreter odası akıtır. Diğer tüm duvarlar ıslandı. Okul bahçesi su içinde. 240 çocuk okula giremedi.
Değirmenlik İlkokulu Okul öncesi bölümünün orta alanından su akar. Ortak alanı şu an çocuklar kullanmıyor.
Portakal Çiçekleri Yol yapılmadığı için okula giriş çıkışta sıkıntı var.
Türkmenköy ilkokulu Öğrenci tuvaletleri akıtır, kullanılmaz hale geldi.
Alasya Vakıf İlkokulu Alt katları su bastığı için sınıflara giriş yok. Okul bahçesi su altında kaldı.

 

 

 

 

 

KTÖS: Okul güvenliğinin Meclis’te şimdi konuşulması gerekiyor.
Başa dön